Govor nas još uvijek spaja

Procesija u Ploštinama 1925. godine

Zajednica Talijana Danas

ZT Dante Moslavina djeluje na različitim područjima te kroz mnoštvo aktivnosti na razini grada Kutine te na razini Republike i kroz suradnju s institucijama u matičnoj zemlji Italiji.

Tijekom godine pri našoj se Zajednici održavaju razne aktivnosti, od kojih su najposjećeniji tečajevi talijanskog jezika za djecu i odrasle. Djelujemo i kroz godišnje projekte na razini grada Kutine, a jedan od najpoznatijih je zasigurno Giro di Kutina, humanitarna kros utrka koja se organizira svake godine prije početka ljeta. Giro se manifestira kroz utrku vrtićke skupine, školaraca, rekreativne utrke na 3 kilometara i one na 10 i više kilometara. Ovaj projekt svake godine okuplja sve veći broj ljudi, djece s roditeljima, učenika, odraslih, profesionalnih trkača i maratonaca koji posežu iz različitih hrvatskih gradova. Utrka ima i humanitarnu vrijednost, te oni koji sudjeluju u utrci doprinose po vlastitom osjećaju novčanim izdatkom. 2015. godine novac je uplaćen OŠ Stjepana Kefelje, za djecu koja nisu bila u mogućnosti platiti obroke, a slijedeće godine novac je uplaćen na račun vukovarskih Iskrica (udruga za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama). Ljudi odlaze zadovoljni, puni energije, sretni jer su prisustvovali i jer su doprinijeli izgradnji zajedništva, ali također i pomogli onima koji se nalaze ekonomsko lošijoj situaciji.

Niz projekata (što gradskih, što onih koje financira naša matična institucija Talijanska Unija iz Rijeke i Narodno Sveučilište iz Trsta) održavaju se u suradnji s partnerima kao što su; Zaklada Sandra Stojić, ŽVA SiDone i klub mladih M18. Sa Zakladom SS trenutno je u izvedbi projekt izrade tradicionalnih talijanskih papuča – savata, čije se radionice odvijaju u prostorima Zajednice Talijana. Suradnja i prijateljstvo sa ŽVA SiDone njeguje se kroz izvedbu talijanskih pjesama, od kojih je većina izvedena na talijanskom dijalektu bellunese. SiDone su pod pratnjom i pokroviteljstvom Zajednice nekoliko puta nastupale u gradu Kutini, u gradu Varaždinu pri obilježavanju dana kulturne raznolikosti i nacionalnih manjina te u mjestu Longarone u Italiji, koji je s gradom Kutina 1992. godine potpisao Povelju prijateljstva. U suradnji sa klubom mladih M18 organiziramo plesne radionice i večeri talijanskog i brazilskog plesa, povezujući na taj način dvije različite kulture. U srpnju 2016. godine organizirali smo pod pokroviteljstvom grada Kutine te Narodnog sveučilišta iz Trsta radionice plesa i večer talijanske hrane kroz plesne nastupe i tom prilikom ugostili plesni studio „Virus Dance Club“ iz Pescare.

Zajednica Talijana Dante Moslavina često organizira studijska putovanja, posjećuje udruženje Bellunesa u svijetu koje je smješteno u gradu Belluno na sjeveru Italije, prijatelje Talijane u Zagrebu, Lipiku, Banja Luci, Istri i Kvarneru te Dalmaciji. U prostorima Zajednice često se okupljaju djeca, mlađi i stariji članovi. Najmlađi kroz igru uče talijanski jezik, dok stariji članovi kartaju i pričaju na sebi dobro poznatom dijalektu bellunese. Veliki doprinos Zajednici Talijana daju i pridruženi članovi koji simpatiziraju talijanski jezik i kulturu, te ga njeguju kroz učenje i pjesmu te organizaciju različitih aktivnosti.

Skupština Zajednice konstantno radi na održavanju Zajednice te na aktivnostima koje mogu okupljati članove i građane Kutine i usmjeravati ih ka zajedničkoj suradnji. Obilježavamo blagdane, karneval, gradimo novo na tradiciji i na povijesti, učimo talijanski jezik i dijalekt bellunese kojeg su naši preci donijeli na ovo područje prije više od 140. godina. Primamo sve one koji, po nacionalnosti ili materinjem jeziku i kulturi pripadaju Zajednici, ili jednostavno žele doprinijeti razvitku i očuvanju naše baštine.